Tak to jo!

Co nás čeká? Asi nepříliš sladká budoucnost. Občas si něco přečtu, ale to už je nutné k zamyšlení. Tání ledovců na celém světě je stále rychlejší. Velmi hmatatelný je tento proces v Arktidě, kde se ledovce za posledních 30 let ztenčily téměř o polovinu. Podle odhadu vědců nejpozději do roku 2070 kompletně roztají.

Indický technologický institut v Bombaji už před časem potvrdil, že více než 40 procent sazí v atmosféře pochází z ohňů zapalovaných za účelem vaření jídla. Dalších 13 procent je možné přičíst na vrub lesním požárům. Přitom kouř vznikající při spalování sušeného trusu a dřeva obsahuje směs jedovatých chemikálií, které každoročně způsobují smrt 2,2 milionů lidí, především žen a dětí. Průmysl jižní Asie produkuje nejvíce sazí na světě. Ještě více jich ale vytvářejí milióny ohňů v Indii, na kterých si chudí indové vaří jídlo. Saze z ohňů unášejí vzdušné proudy a přemisťují je na vzdálenost mnoha tisíc kilometrů. Do nejsevernějších partií planety se tak dostává pozoruhodně mnoho těchto drobných částic. Vědci s překvapením zjistili, že většina sazí, snášejících se na ledovcový příkrov v Grónsku, započala svou cestu v Indii. Saze mají dvojí efekt. Jednak oteplují vzduch a jednak zbarvují povrch ledovců, které tak absorbují více slunečního záření. Odborníci z indického technologického institutu uzavřeli svou zprávu konstatováním, že oteplující účinek sazí nad Indickým oceánem desetinásobně převyšuje působení skleníkových plynů.

Tání ledovců je pravděpodobně jedním z mnoha znamení hrozby stále se zhoršujícího globálního oteplování. Na fotografii je vstup do ledovcového tunelu v Nigardsbreenu. Autorem fotografie je Jason E. Box.